Hoe ontstond het schaakspel? - de Senioor - KBO/PCOB Amersfoort-Nijkerk

Met o.a. actuele informatie en nieuws
van KBO/PCOB Amersfoort/Nijkerk
Ga naar de inhoud
Middeleeuwen
Hoe ontstond het schaakspel?



De huidige vorm van het schaakspel bereikte het Europese vasteland aan het eind van het eerste millennium. Het verspreidde zich van Zuid-Europa en het Byzantijnse Rijk naar het noorden. De Europeanen namen het over van de Arabieren, die het spel op hun beurt van de Perzen hadden geleerd. Aan het Perzische  shah (koning) dank het spel zijn naam “schaak”.

Het schaakspel is echter geen Perzische vondst, maar ontstond in India. Daar werd rond de zesde eeuw na Christus het spel chaturanga populair. De naam komt van het woord chatur (vier) en verwijst naar de vierledige verdeling van de vroegmiddeleeuwse Indiase legers. De schaakstukken weerspiegelen dit: de toren was oorspronkelijk een ratha (strijdwagen0, de loper een gaja (krijgsolifant), het paard een ashva (ruiter) en de pion een pàdati (infanterist). Deze stukken beschermden de radja (koning) en zijn adviseur, de mantri, die in latere versies van het spel de koningin zou worden.
Het moderne schaakspel is niet de enige afstammeling van de chaturanga. Ook in China en Japan speelt men bordspellen die op dit oeroude Indiase spel zijn gebaseerd.

(met toestemming overgenomen van Historisch Nieuwsblad)

Als u wilt reageren, kunt u mailen naar het bij het betreffende artikel vermelde e-mail adres,
of indien algemeen naar: redactie@de-senioor.nl
Terug naar de inhoud