Zomer - een column van Corry Schellekens - de Senioor

Informatie over activiteiten
voor senioren in Amersfoort e.o.
Ga naar de inhoud

Het wordt een spannende zomer, tenminste voor iedereen die het leuk vindt om naar sportwedstrijden te kijken. Wie niet van voetballen houdt zal genoeg ander moois kunnen zien: Roland Garros en Wimbledon, nog een paar etappes van de Giro d’Italia, daarna de Tour de France en ter afsluiting de Olympische Spelen. Zelf vind ik het wel rustig dat het Nederlands elftal niet meedoet aan het EK, maar dat zeggen is waarschijnlijk hetzelfde als vloeken in de kerk. Qua voetballen zijn de Rode Duivels mijn favoriet.
Ik ben niet de enige fan van het Belgische elftal en dat zij meedoen aan het EK is dan wel weer fijn voor de voetballiefhebbers.

Ik ben verzot op wielrennen. Vroeger bij ons thuis schetterde de radio de hele dag tijdens de Tour en ik herinner me de krankzinnige commentaren van Jan Cottaar en Theo Koomen. Werkelijk fantastisch zijn oude filmpjes van de Tour: renners met een dikke sigaar in de mond en een fles cognac in hun rugzak. Ooit is het gebeurd dat er een paar de trein namen om een stuk van de route af te snijden.
Ik vind het heroïsch om te zien hoe wielrenners bij slecht weer door de bochten gaan of van de bergen naar beneden knallen. Angstaanjagend en superspannend.
Vijfentwintig jaar geleden stierf mijn vader. Die zomer heb ik alleen maar naar herhalingen van de Tour gekeken. Ik was in shock door zijn dood en wielrennen bood afleiding en misschien ook wel troost.

Met de laptop op schoot bekijk ik een etappe van de Giro d’Italia en schrijf tegelijkertijd dit stukje. Kleinzoon R. van zeven woont in Arnhem en de Giro zou ook daar finishen. Zijn school staat in de binnenstad en de kids mochten hun fietsen en steppen met roze linten en slingers versieren, want roze is de kleur van de Giro. Tweehonderd kinderen trokken in een lange stoet door de stad, begeleid door een politie-escorte, die af en toe het verkeer stillegde. Toen de dag van de Arnhemse finish aanbrak, was R. met vakantie. Maar via de familie-app opgejut door zijn oom -mijn zoon die fanatiek wielrenner is- en mij, zat hij aan de televisie gekluisterd. Zijn school kwam in beeld en de Giro-beleving van R. kon niet meer stuk.
Dat is de bijvangst: bij geen enkele andere sport zie je zulke schitterende beelden van het landschap.

Misschien vind je al dat gesport niks. Niet getreurd want niets belet je om zelf op de fiets te klimmen of goede wandelschoenen aan te schaffen en eropuit te trekken, in je eentje of met iemand anders. Koffie en broodjes mee en ergens aan een mooie slootkant lekker picknicken.
Tenslotte een tip voor iedereen die niet zo mobiel is en toch iets bijzonders wil:
Zoek een mooi plekje buiten, in je tuin, op je balkon, ergens in je buurt, ga daar elke dag op ongeveer dezelfde tijd zitten, maak iedere dag een foto en verwonder je over de schoonheid van je eigen kleine landschap en hoe dat er telkens anders uitziet.   

Corry Schellekens

Als u wilt reageren, kunt u mailen naar het bij het betreffende artikel vermelde e-mail adres,
of indien algemeen naar: redactie@de-senioor.nl
Terug naar de inhoud