De eierverzameling van Ank Furst - de Senioor - KBO/PCOB Amersfoort-Nijkerk

Met o.a. actuele informatie en nieuws van KBO/PCOB Amersfoort/Nijkerk
Ga naar de inhoud
Onze activiteiten > Activiteiten van onze leden

De eierverzameling van Ank Furst

  

De eierverzameling van Ank is bij toeval ontstaan omdat ze een keer in een museum Giethoorn was en daar mooie eieren zag staan die te koop waren. Toen kreeg ze de smaak te pakkenen ging vervolgens naar allerlei musea en beurzen waar ze leuke, kunstige en grappige eieren kon kopen. Echte beschilderde eieren, hout, glas en kunststof, alles is aanwezig in haar verzameling en in aansluiting daarop kwamen ook de kippen.

Voordat ze naar Amersfoort kwam heeft ze jaren in Leusden gewoond en een buurvrouw/vriendin, Hilde Birnie, was pottenbakster en schilderde ook veel. Van haar hand heeft Ank ook een paar erg leuk beschilderde eieren. Maar het bleef niet alleen bij eieren, in het vitrinekastje waar Ank alles in bewaart, staat een bonte verzameling van allerlei leuke beeldjes, Hummeltjes, olifantjes, uiltjes, aparte ringen, Russische doosjes en primitieve schilderijtjes. Van elke reis die ze maakt en dat waren er vele, bracht ze iets mee. Bij het fotograferen van de eieren viel er een beeldje uit de kast en Ank zei: ‘Ach Luther valt op de grond,’ Het was een klein beeldje van Luther met papieren in zijn hand. Erg leuk. Ik was opgelucht dat het niet stuk was, maar zoals Ank zei: ’Ach Luther kan er tegen’.

Ank is al vanaf 2013 lid van de KBO en deed van het begin af mee met allerlei activiteiten zoals de lezingen en de reisjes. Zij geniet nog iedere dag van Amersfoort zoals het nu is. De stad is er een stuk gezelliger op geworden met meer eethuisjes, grote terrassen en een goede muziekstad met een eigen Muziekschool. Er wordt in Amersfoort veel gedaan om het iedereen naar de zin te maken. Het aanzicht van de hoogbouw van de nieuwe lats in de stad is niet zo mooi, maar als je boven staat en op de stad kijkt is het prachtig en kun je enorm genieten van het weidse uitzicht.

Wat ook heerlijk is, dat alles nu weer open is en levendig in de stad na het coronatijdperk. Kortom, Ank is nog steeds niet uitgekeken op Amersfoort en is o.a. vaak te vinden in het Elisabethpark. Voor ons is het fijn dat we haar verzameling kunnen bekijken, op de voorplaat van Nieuws&Info en op deze website.
Margreeth Sjamaar

Klik op een van onderstaande afbeeldingen voor een vergroting van haar werk.
Als u wilt reageren,
kunt u mailen naar het bij het betreffende artikel vermelde e-mail adres,
of indien algemeen naar: redactie@de-senioor.nl
Terug naar de inhoud