Kunst van onze leden Joke van Leeuwen - de Senioor - KBO/PCOB Amersfoort-Nijkerk

Met o.a. actuele informatie en nieuws van KBO/PCOB Amersfoort/Nijkerk
Ga naar de inhoud
Onze activiteiten > Activiteiten van onze leden

Joke van Leeuwen

Dat was wel even gezellig op de maandagochtend een interview met Joke van Leeuwen. We hadden zoveel te praten dat er al ruim een half uur voorbij was toen we tot de ontdekking kwamen dat we nog geen woord over de kunst hadden gesproken. Joke was vroeger ook lid van de Anbo en mede daardoor hebben we veel gemeenschappelijke kennissen. Maar bij het tweede kopje koffie kwamen we dan toch aan het eigenlijke onderwerp toe.

Omdat er in het dorp Nibbixwoud (in de kop van Noord-Holland) geen middelbare school was, was Joke al met 12 jaar al op kostschool. Van daaruit ging ze naar de Kweekschool in Amsterdam en daar is ze met schilderen begonnen in de vorm van opdrachten. Ze kreeg er aardigheid in, maar toch kwam er niet veel meer van in latere jaren. Omdat haar zusje in Den Haag woonde ging ze daar werken in de Schildersbuurt. Dat was grandioos. Eerlijke, hardwerkende mensen waar ze veel waardering voor heeft. Uitgaan en dansen deed ze in Scheveningen waar ze haar man heeft ontmoet. Haar man kreeg een baan in Amersfoort, en daardoor zijn ze hier terecht gekomen.
In Amersfoort is ze weer met schilderen begonnen toen de jongste van haar twee kinderen naar de kleuterschool ging en ze haar handen weer meer vrij had.
Joke heeft jarenlang les gehad bij Centrum De Hof. Toen ze via haar man hoorde dat de kunstenaarsvereniging Het Amersgilde  werd opgericht is ze daar lid van geworden. De cursussen werden eerst gegeven in de Wevershof en later in de Nieuwstraat. Ze is daar heel lang lid en ook voorzitter en secretaris van geweest.
Er werd o.a. geëxposeerd in St. Pieters & Bloklands.

Maar helaas kwam Corona en werd de animo minder en is ze meer thuis gaan doen, o.a. het portret van haar kleindochter als ‘Meisje met de parel’ dat al een keer op het voorblad van de Info heeft gestaan.
Joke werkt met verschillende technieken, aquarel, acryl en olieverf, maar ook maakt ze creaties van stukjes papier, bijv een vlinder, de bollenvelden. Foto’s maken doet ze ook graag en ze was winnaar van de fotowedstrijd voor Senioren van de FNV ‘Hoe beleef jij de Coronatijd’. Een prachtige foto van haar man Bert
op de fiets in de mist in de bossen bij Amersfoort.
Ik heb verder veel foto’s gezien van prachtige voorstellingen, vogels, kleinkinderen, portretten enz. Ik ben altijd een beetje jaloers op zoveel creativiteit.
Margreeth Sjamaar

Klik op een van onderstaande afbeeldingen voor een vergroting van haar werk.
Als u wilt reageren,
kunt u mailen naar het bij het betreffende artikel vermelde e-mail adres,
of indien algemeen naar: redactie@de-senioor.nl
Terug naar de inhoud