Onze activiteiten > Reizen > Vorige reizen
Kerstreis 2023
De kerstreis van de KBO en de St. Jan in Den Bosch
Natuurlijk begon het in Den Bosch met een Bossche Bol, hoe kan het anders. Een goed begin van een gezellige dag. We hadden veel tijd om Den Bosch te verkennen, te winkelen, museum bezoek en natuurlijk naar de
kathedraal. Daar was weer de jaarlijkse kerststal, nou ja kerststal, het is een heel verhaal waar je doorheen loopt met natuurlijk de kerststal maar ook landschappen, dieren en poppen in mooie kleding uit diverse streken.
Het fenomeen ‘Kerststal’ bestaat nu 800 jaar toen St. Franciscus de eerste kerststal liet bouwen in Greccio als herinnering aan het Kind dat in Bethlehem was geboren, het verhaal dat niet alleen verteld moest worden, maar ook ervaren. Ik had het nog nooit eerder gezien, maar het is echt de moeite waard, zeker als je bedenkt met hoeveel vrijwilligers dit is opgezet met zoveel liefde en toewijding.
Verder is de gotische kathedraal ook een bezienswaardigheid. In een kapel staat het beeld van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch met er voor een zee van kaarsjes, ik denk er dan aan dat ieder kaarsje ergens voor staat een smeekbede, of uit dankbaarheid, zegen voor het gezin of wat dan ook. Een prachtig gezicht.
In de koepel zit hoog boven ons nog het oog van God. Bertus Aafjes schrijft in zijn verhaal: ‘Op het wonderlijkste dak van Nederland’ over een speurtocht met een oud opzichter boven de gewelven van de Sint Jan in Den Bosch. Ineens belanden zij op een houten vliering onder het koepeldak. Daar middenin zit het oog van God, dat je vanuit de kerk aan de zoldering van de koepel ziet.
Hij schrijft dat hij op zijn buik kruipend over de planken het oog bereikt. Dan ziet hij een opening ter grootte van een rijksdaalder. Hij kijkt er door: een ijzingwekkend eng gezicht: duizelig en luchtziek kijkt hij in een gotisch ravijn. Haastig trekt hij zich weer terug en laat het zien naar de mensheid beneden maar verder aan de Eeuwige over.
Dat schrijft hij in zijn verhaal, maar ik heb ooit een gids tijdens een rondleiding in de kerk, horen zeggen dat hij dat heeft verzonnen maar het is wel een mooi verhaal.
Eerder in het verhaal beschrijft hij de figuren op de luchtbogen op het dak van de kathedraal. Die zij helemaal uniek. Daar op het dak ontdekt hij de hele middeleeuwse wereld uitgebeeld in allerlei figuren. In plaats van de normale koolbladeren die bij de gotiek horen hebben de bouwmeesters zich uitgeleefd in allerlei fantasieën.
Inmiddels zijn het replica’s, gemaakt door de
Amersfoortse beeldhouwer/kunstenaar Ton Mooy, die het dak bevolken en de echte staan voor een deel in het museum De Bouwloods, vlak naast de kathedraal.
Vanuit Den Bosch reden we weer richting Amersfoort en kregen we in de Weistaar weer een heerlijk kerstdiner.
Margreeth Sjamaar
Klik hieronder op de afbeeldingen van de kerststal voor een vergroting